Review: Xitroom Eindhoven

Met vier vrienden werd ik onlangs voor een uur opgesloten in de escape room van Xitroom in Eindhoven. We hebben ons vermaakt, al viel het niveau wat tegen.

Voor de bezoeker van Xitroom is het even zoeken om de escape room überhaupt in te komen. Xitroom zit verborgen in een schuur achter een winkel in een Eindhovense woonwijk. In die schuur is een kleine ruimte met toilet en garderobe, maar ruimte om te wachten op een andere groep is er niet.

De kamer zelf, Xitroom 1 (een tweede kamer is in aanbouw), is nauwelijks groter dan een gemiddelde studentenkamer. Voor een groep van 5 personen, is dat vrij klein. In de kamer staan een antiek bureau, enkele stoelen en kasten en een aantal kisten. Alles is in de stijl van begin vorige eeuw.

Eenmaal binnen, heb je een uur om er weer uit te komen. In tegenstelling tot andere escape rooms kent Xitroom geen verhaallijn die de puzzels met elkaar verbindt. Sterker nog, de puzzels volgen elkaar niet altijd op. Dat betekent dat leden van de groep ieder met een andere puzzel aan de slag kunnen gaan. Dat is leuk om iedereen ‘aan het werk’ te houden en het voorkomt dat je blijft hangen bij één gesloten kastdeur, maar het haalt het idee van samenwerken om te ontsnappen wat onderuit. Je wordt als groep juist aangemoedigd om alles uit te proberen en op zoek te gaan naar sleutels, hints en cijfercodes.

De puzzels en raadsels zijn niet moeilijk. De meesten zijn met een beetje doordenken te doorgronden. De groep waarmee ik in Xitroom zat opgesloten, had geen hulplijnen nodig om eruit te komen. Dat het lekker ging, bleek ook uit onze eindtijd. Bij het opengaan van de deur stond er nog ongeveer 42 minuten op de klok. Uit navraag bleek dat we daarmee niet eens uitzonderlijk snel waren.

Dat is een van de redenen waarom Xitroom wat tegenvalt. Daar komt nog bij dat er niet veel verrassingseffecten in de escape room zijn ingebouwd. De prijs van 15 euro (bij 5 personen) per persoon is redelijk voor een escape room.