Oculus Rift DK2: Wow en zum kotzen

Ik had hem al een tijdje thuis liggen, maar kwam er nauwelijks aan toe om hem echt uit te proberen: de Oculus Rift DK2. Nu ik hem redelijk aan de praat heb en er wel mee heb kunnen spelen, moet ik zeggen, het is leuk speelgoed, maar niet voor mensen met een zwakke maag.

Oculus Rift

De Oculus Rift is een virtual reality-bril waarmee je rond kunt kijken in een virtuele wereld. Leuk voor games, maar er zijn een heleboel andere toepassingen denkbaar. Zo kan hij in de architectuur worden gebruikt om mensen in hun nieuwe huis rond te laten lopen, nog ruim voordat de eerste schop in de grond is gegaan. Ook kun je dragers van de bril meenemen naar plekken waar ze normaal niet zouden komen, zoals de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag, wat afgelopen jaar al kon dankzij de NOS en Yellowbird (mij is het niet gelukt om het terug te kijken, waarschijnlijk omdat het niet werkt met de nieuwste versie van de Rift, DK2).

De Oculus Rift was ook al een keer te zien tijdens De Wereld Draait Door:

Indrukwekkend

Zoals gezegd, de Oculus Rift is leuk speelgoed. Het kostte me echter even wat moeite om hem goed aan de praat te krijgen. Voor mijn iMac had ik een Mini Displayport to DVI-kabeltje nodig om de Oculus Rift aan te sluiten. De tweede ontwikkelversie van de Oculus Rift, de DK2, wordt in OSX standaard herkend als tweede scherm. Het kostte echter wat geklooi met de scherminstellingen om alles goed te krijgen.

Scherminstellingen Oculus Rift DK2 op OS X
Scherminstellingen Oculus Rift DK2 op OS X

Het openen van games en toepassingen voor de Rift werkt nog niet helemaal intuïtief. Standaard openen de toepassingen met een scherm waarop bijvoorbeeld de schermresolutie en kwaliteit van de graphics kan worden ingesteld. Pas als de instellingen goed staan, sleep ik dit scherm naar de Rift, rechts. Vervolgens is het programma pas zichtbaar op de Rift.

Een van de problemen waar ik tegenaan liep was dat het registreren van bewegingen met het hoofd in sommige toepassingen niet werkt. En dat is juist wat de Rift zo bijzonder maakt. Dat komt omdat veel demo’s en spellen nog voor de oudere versie van de Oculus Rift zijn gemaakt, en niet voor de DK2 die ik heb.

Misselijkmakend

In de Oculus Runtime-software, die je nodig hebt om de Rift te kunnen gebruiken, is standaard een demoscène opgenomen om de bril te testen. Ook levert Oculus de Tuscany Demo; die neemt je mee naar een klein eilandje in Toscane met een huis erop, waar je vrij rond kunt lopen met de Oculus Rift. Niet heel erg spannend, maar wel een leuke demo om te zien hoe het werkt.

Spannender wordt het als je games gaat spelen, met name voor je maag. Met de hulp van de SteamVR-plugin is het mogelijk om sommige games van platform Steam te spelen. Zo kun je Half Life 2 spelen met de Rift. Dit is wat mij betreft een van de zaken waarvoor de Rift bedoeld is: gamen. Als speler word je nog meer in het spel betrokken en kruip je in de huid van de hoofdrolspeler. Ik hou het tot niet toe echter nog maar maximaal een kwartier vol, voordat ik misselijk word. Het schijnt echter te wennen…

Tips

Hier een paar games/toepassingen die goed werken op de Mac:

  1. Helix Rollercoaster: neemt je mee in een eindeloos ritje in een achtbaan. Het is bijzonder om te merken hoe je lichaam voor de gek wordt gehouden en je echt een raar gevoel in je maag krijgt als je bijvoorbeeld een flinke duik maakt. Helix is vooral een demo. Je kunt niet uit je karretje springen, maar wel lekker rondkijken.
  2. Vanguard V: een space-spel waarin je door de ruimte vliegt en allerlei objecten moet ontwijken en neerknallen.
  3. AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! for the Awesome: spring van een wolkenkrabber en val zo ver mogelijk naar beneden zonder te pletter te slaan op gebouwen of andere obstakels.
  4. 11:57: een korte horrorfilm voor de Oculus Rift. Geen idee of het wat is, want ik heb nog niet durven kijken.

P.S. De Oculus Rift DK2 wordt standaard geleverd met een sensor die je bewegingen door de ruimte registreert. Het apparaatje plaats je als een webcam op je scherm en ‘ziet’ of je bijvoorbeeld vooruit of achteruit loopt. Ik heb echter nog niet getest of het een beetje werkt.